Eton Mess, avagy a mézeskalács maradékának transzformálása

Egyéb

Eton Mess, avagy a mézeskalács maradékának transzformálása

Engem most ér megkövezni, de én nem szeretem a mézeskalácsot. Sohasem sikerült még olyat készítenem, amelyiket szívesen megkóstoltam volna. Szeretem az illatát, szeretem, ahogy elindítja a karácsonyi készülődést, de megenni nem szeretem. Még kevésbé szeretem megmutatni, Instagramon, Facebookon, mert sem nem puha, sem nem szép. Nagy előnye viszont, hogy a kidíszítése kiválóan fejleszti a finommotoros készségeket kisgyermekeknél. Így nálunk ezért sül évek óta mézeskalács. No meg azért, mert a díszítéshez az apró virágok, ehető gyöngyök mellett (ezekkel a csippentő mozdulatokat lehet gyakorolni iskola előtt álló gyerekekkel; segít majd az írás tanulásánál) tojásfehérjét használunk, amiből, hogy, hogy nem, de mindig marad néhány habcsókra való. A habcsók pedig az egyik legkedveltebb angol édesség, az Eton Mess alapja.

Az Eton Mess egy tradicionális angol desszert, melyet először 1893-ban írtak le és nagy valószínűséggel ekkor kóstolhatták meg először a híres Eton College diákjai (hacsak nem valamelyikük nagymamájamár réges-régen erre használta az összetört habcsókot…).

Az egyik legegyszerűbb desszert, persze, ha van otthon habcsók és eper egyszerre. Természetesen friss eperrel a legjobb, de a fagyasztott is tökéletesen megteszi. Előtte ki kell engedni és lecsöpögtetni. Más gyümölccsel is elkészíthető, a legjobbak a nyári, bogyós gyümölcsök, de létezik banános verziója is, azt Lancing Messnek hívják, a Lancing College-ról elnevezve.

Én James Martin brit séf receptjét használom, de ez a desszert annyira nem igényel speciális konyhai készségeket, hogy szinte recept sem kell hozzá.

ETON MESS

Hozzávalók
4 adag

500g eper, megtisztítva
400 ml tejszín
3 db 7,5 cm átmérőjű habkarika (ebben nem vagyok annyira szigorú, ha kisebbek többet teszek bele, ha nagyobbak, akkor kevesebbet – úgyis össze kell törni)

Elkészítés

Az eper felét pürésítjük, a maradékból négyet félre teszünk díszítésnek, a többit apróra vágjuk.
A tejszínt habbá verjük, majd beleforgatjuk az eperpürét és az összetört habcsókot. Ezután beleforgatjuk a feldarabolt epret is.
Az elkészült desszertet 4 pohárba osztjuk, a maradék eprekkel és a mentalevelekkel díszítjük.

Kép innen: BBC Food