
Eléggé rosszul indult a reggelem, ezért úgy döntöttem délután, hogy valamivel helyre kell hoznom. Mivel igyekszem az inzulinrezisztencia diétámat tartani, így az, hogy befaljak egy tábla csokoládét, szóba sem jöhetett. Ezért az egyetlen, igazi stresszoldó eszközömhöz nyúltam: sütöttem (a futáshoz hideg van).
Annyira nem volt kétségbeejtő a helyzet, hogy rögtön egy bonyolult kelt tésztához forduljak, de egy muffin éppen jól jött. Ebből is egy kevésbé bűnös változat.
Többen kértétek már a csokis muffin receptjét, ezért közreadom. Az eredeti recept a könyv szerint, amiből másoltam, Jamie Oliveré (azért vannak kétségeim), ezért egymás mellé teszem Mr Olivaolaj receptjét és az én, egészségesebb átiratomat.
Csokis muffin
12 nagy vagy 24 mini változathoz
150 g finomliszt | 50 g mandulaliszt |
150 g margarin | 50 g kókuszliszt |
150 g cukor | 50 g zabpehely liszt |
2 egész tojás | 2 egész tojás |
½ sütőpor | 150 ml Mokhado makadámdió olaj (esetleg 150 g vaj) |
3 evőkanál barackíz | 3 evőkanál tetszőleges lekvár |
1 csomag vaníliás cukor | vanília kivonat |
50g étcsokoládé | 50-100g Casa Luker étcsokoládé pasztilla |
50g cukrozatlan kakaópor | 40g Casa Luker kakaópor |
½ csomag sütőpor | |
1 maréknyi dió apróra vágva | |
2-3 teáskanálnyi kakaóbab töret | |
cukor/édesítés ízlés szerint | |
1. A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a barackízt és az olvasztott margarint. 3. Belekeverjük a kakaóport, a sütőporos lisztet és a csokoládét. 4. A formába adagoljuk és 170 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. |
1. A cukrot, a vanília kivonatot és a tojásokat habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk az olajat és a lekvárt. 3. Belekeverjük a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a zabpehely lisztet, a kakaót és a sütőport. 4. Hozzáadjuk a diót, a kakaóbab-töretet és a csokoládét. 5. A formába adagoljuk és 170 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. |
Megjegyzéseim:
Ritkán veszek speciális liszteket, amit otthon egy diódaráló vagy egy kávéőrlő segítségével meg tudok csinálni, az jöhet. Így a mandulaliszt nálam azt jelenti, hogy a fagyasztóban lévő mandulából kiveszek 50 grammot és diódarálón megőrlöm. A barna héja rajta marad, nem veszem le. Azért használok fagyasztottat, mert egyrészt nekem ezek az olajos magvak, ott vannak, másrészt pedig így finomabb szemcséjű őrleményt kapok.
A kókuszliszthez a kókuszreszeléket kávédarálón őrlöm. Ez sem lesz a finomliszthez hasonló por, de ehhez a sütihez tökéletes. Zabpehely dettó.
Cukrot, vagy bármilyen édesítést csak akkor használok, ha nagyon fanyar a lekvár, amivel dolgozom. Általában nincs szükség rá, a lekvár már önmagában eléggé édes.
Mivel a süti nem nagyon édes, ezért a kakaóból sem kell olyan sok, mert eléggé erőteljes és hangsúlyos az íze, nem mindenki szereti így. Aki igen, az tegye bele az 50 grammot.
Én ebbe a mostaniba beletettem 1 narancs reszelt héját is. Szoktam egész gyümölcsöket tartalmazó lekvárral dolgozni, például meggy vagy cseresznye, mert ezek is remekül passzolnak a csokoládéhoz és nem esik szét sütés közben.
Legutóbbi hozzászólások