Ostoros kalács

Egyéb

Ostoros kalács

Az egyik kedvenc receptem, mert kiadós és nagyon finom. Be kell vallanom, nem igazán az egészséges kategóriába esik, de néha belefér. Bár nem szabadna, de egyszer-egyszer a gyerekeim reggelire is kaphatják, de csak klasszikus, főzött kakaóval és csakis olyan napon, amikor sportolnak. Ha az iskolába kell sütni valamit, akkor is ez készül, mert a hozzávalókból két kalács lesz, így biztosan mindenkinek jut. A nyári bográcsozások elmaradhatatlan kísérője, legalábbis nálunk. Ugyanis egy-egy tartalmasabb leves mellé, vagy „sűrűbb” bográcsos egytál után desszertnek nem is kell több.

Néhány megjegyzés a recepthez, azoknak, akik odafigyelnek a szénhidrátokra:

  • azért, hogy kevésbé legyen bűntudatom, legfeljebb fele-fele arányban teljes kiőrlésű lisztet is használok a finomliszt mellé
  • ha eritritet használok cukor helyett, a tejbe, az élesztőhöz akkor is normál cukrot teszek, mert a gombák nem egészségtudatosak, ők csak cukorral tudnak szaporodni
  • porcukrot sosem veszek, tökéletesen megfelel a kávédaráló, panelát, eritritet és nyírfacukrot is így szoktam porítani
  • bármilyen új receptet próbálok ki, a cukormennyiséget minimum felezem, inkább harmadolom. Töltelék esetén „necces”, mert akkor a mennyiség nagyon is számít, ilyenkor inkább felezek.
  • a töltelékbe 200 g porcukor kell eredetileg, de mint fentebb írtam, ha nagyon keveset teszek bele, akkor nem lesz elég a töltelék mennyisége

Hozzávalók:

700 g liszt
csipet só
400 ml tej
50g élesztő
30-60 g panela (porcukor változatban)
3 tojásfehérje
3 evőkanál makadámdió olaj (Mokhado)
50g olvasztott vaj

a töltelékhez:

250g vaj
100 g panela (porcukor változatban)
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál kakaó (én továbbra is Casa Lukert használok)

100 ml tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel, a cukorral, a tojásfehérjével az olajjal és az olvasztott vajjal. Lágy tésztává dagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, kissé átgyúrva 6 cipóra osztjuk és ruhával letakarva még fél órát pihentetjük.

Ezalatt elkészítjük a kakaós krémet: az összes hozzávalót habosra keverjük.

A cipókat 3 mm vastagságú téglalapokra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, a hosszabb oldala mentén feltekerjük és hármat-hármat összefonunk.

Kivajazott tepsibe tesszük (én sütőpapírt használok, így spórolok a kalóriával), tojássárgájával megkenjük és 190 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.