Pancake Day vagy Palacsinta nap

Egyéb

Pancake Day vagy Palacsinta nap

Mi, itt Magyarországon Húshagyókeddként ismerjük. Ez a nap a húsvéti böjt kezdetét, Hamvazószerdát megelőző nap, a farsang utolsó napja. Itthon kevés helyen kapcsolódnak hozzá népszokások, de világszerte több helyen is karnevállal búcsúztatják a farsangi szezont. A legismertebb talán a new orleansi Mardi Gras (kövér kedd); vagy a fánkos posztnál említett Velencei Karnevál utolsó napja is erre a napra esik. Angolul Shrove Tuesday-nek (gyóntató kedd) hívják.

De hogy jön ide a palacsinta?

Angliában Húshagyókedd volt az utolsó nap a böjt előtt, amikor a tojásokat és a zsírokat el kellett használni. Ilyenkor palacsintát sütöttek és a legtöbb helyen még ma is fontos része az ünnepnek a palacsinta-verseny, ahol, általában jelmezbe öltözve, egy palacsintasütővel a kezünkben kell a célvonalig elfutni úgy, hogy közben fel-fel dobáljuk a palacsintát.

A palacsinta az a kísértés, aminek nem tudok ellenállni. Még a Dobos tortát is vissza tudom utasítani, ha kell, de a palacsinta… Mentségemre legyen mondva, a hártyavékony palacsintát szeretem. Megvan az illúzióm, hogy abban talán kevesebb az energia, mint vastagabb társaiban. A töltelék szinte mindegy, akár üresen is megeszem.

A tradicionális angol palacsinta kicsit vastagabb, mint a többi, nincs is feltekerve általában. Porcukorral meghintve, citromlével meglocsolva fogyasztják. Szerintem ez limonádés palacsinta.

Nekem viszont van egy sokkal tutibb ötletem citromos töltelékre, ez pedig a Lemon Curd, vagy citromkrém. Itt, most az „egészségtelen” cukros változatot adom meg, de természetesen a cukor tetszőleges édesítőszerre cserélhető. Ez a krém annyira egyszerű és annyira finom, hogy még a Nutellát is le lehet vele cserélni, amikor a szükség úgy hozza. Két variációt hoztam, hozzávalók tekintetében nincs különbség, az egyik egy kicsit tojásosabb, a másik tökéletes.

Lemon Curd

Hozzávalók (a tojásosabb)

180 ml frissen facsart citromlé (kb. 3-4 kezeletlen/bio citrom)
A citromok héja
180 g cukor (itt nem harmadolok-felezek)
180 g vaj
7 tojássárgája
1 egész tojás

Egy hőálló tálban morzsoljuk össze a citromhéjat a cukorral, majd adjuk hozzá a citromlevet, a tojást és a tojássárgákat. Gőz felett, ügyelve, hogy a tál alja ne érjen a vízfürdőbe kezdjük el melegíteni és főzzük addig, amíg krémesre nem sűrűsödik. Mindenképpen lassan hevítsük, különben a tojásban lévő fehérje kicsapódik és sem ízre, sem látványra nem lesz szép. Amikor szépen besűrűsödött, levesszük a tűzről és apránként belekeverjük a vajat. Sterilizált üvegekbe töltjük, 1-2 hétig a hűtőben eláll, ha kibírja addig.

A tökéletesebb változat (kb. 400ml lesz belőle)

5 db kezeletlen/bio citrom
225 ml frissen facsart citromlé
225g cukor
6 tojás (3 egész és 3 tojássárgája)
csipet só
100 g vaj, felkockázva

3 citrom héját egy hőálló tálban összemorzsoljuk a cukorral. Belekeverjük a tojásokat, majd apránként hozzáadjuk a citromlevet. Gőz felett, ügyelve, hogy a tál alja ne érjen a vízfürdőbe, elkezdjük melegíteni és addig főzzük, amíg krémesre nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a sót és turmixgépbe öntjük. 5 percig pihentetjük, majd alacsony sebességgel kb. 30 másodpercig turmixoljuk. Ezután apránként hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, amíg sima, homogén krémet nem kapunk. Sterilizált üvegekben, a hűtőben 1-2 hétig eláll.

Kép innen