A kedvenc zabkekszem

Egyéb

A kedvenc zabkekszem

A kedvenc zabkekszem

Ha van időm előre készülni, mindig sütök müzli szeletet vagy zabkekszet magamnak, amit egyszerűen becsomagolok, és bármikor el tudom vinni magammal, ha nagyon rohanok, és útközben kell tízóraiznom, vagy uzsonnáznom. Sajnos (vagy inkább szerencsére) ezek a kekszek, szeletek keddre elfogynak, mert a gyerekeim is nagyon szeretik, még az egészségesebb változatot is.

Az eredeti receptet a Stahl magazin különszámában találtam és azt írtam át a saját igényeimnek megfelelően. Azt szeretem benne, hogy nagyon gyorsan elkészül. Kiadósnak nem mondanám, az eredeti recept 55 darabot ír, nekem még ennyit sosem sikerült kihoznom belőle, max. 12-15 kekszet. Viszont ha azt vesszük, hogy 1-2 keksz, 1 joghurt vagy kevés gyümölcs és már meg is van egy kisétkezés, akkor eléggé sokáig elég (már, ha a család nem jár rá suttyomban).

img_0507.JPG

A képen a fehér folt kakaóvaj, nem fehércsoki!

A hozzávalók listáját megadom az eredeti szerint is, az elkészítés természetesen teljesen egyforma.

Eredeti

Fitsnack-féle átírat

150g finomliszt

75-75g finomliszt, zabliszt, vagy 150g teljes kiőrlésű liszt, időnként, valamilyen arányban őrölt dióval, mandulával vagy mogyoróval helyettesítem a liszt egy részét – az arányt mindig sütéskor döntöm el, általában 40-50g lisztet szoktam lecserélni
1 teáskanál őrölt fahéj 1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál sütőpor ½ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só ¼ teáskanál só
150g puha vaj 100g vaj 50g kakaóvaj (nem mindig csinálom így)
200g cukor 100g eritrit (ha eritritet teszek bele, akkor nem lesz annyira ropogós a keksz)
1 vaníliarúd 1 vaníliarúd
1 tojás 1 tojás
150g zabpehely 150g zabpehely
100g étcsokoládé apróra törve 150g étcsokoládé apróra törve
50g fehér csokoládé apróra törve csoki imádóként ezt nem tudom értelmezni, így ezt kihagyom
40g mazsola mazsola vagy vörösáfonya, sosem nézem, hogy mennyi, csak belemarkolok a zacskóba (persze a számoláshoz azért lemérem)

Elkészítés:

  1. A lisztet, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.
  2. A vajat, a cukrot (vagy a helyettesítő édesítőt), a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel kb. 5 perc alatt kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tojást és további 5 percig keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a fűszeres lisztet, végül kanállal belekeverjük a zabpelyhet, a csokit és a mazsolát. (Ha kisebb a tojás, előfordulhat, hogy a teljes kiőrlésű liszt miatt szárazabb a tészta és nem áll össze homogén masszává, ilyenkor 1-2 evőkanál hideg vizet szoktam belekeverni, gyúrni).
  3. A tésztát 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es tepsibe (Nekem eddig egy tepsi bőven elég volt).
  5. A tésztából vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk, amelyeket 7-7 cm távolságra a tepsikre rakosgatunk. (Nekem a golyók nem lapulnak le sütés közben, ezért én már eleve „tallérokká” lapítom a őket és nem is kell 7-7 centi közöttük, elég 1-2 is). 12-15 perc alatt megsütjük őket.
  6. A kekszeket sütés után még legalább 5 percig a tepsin hagyjuk pihenni és ezután tesszük őket át rácsra kihűlni.