Iskolakezdés

Egyéb

Iskolakezdés

Ami nekem tuti az iskolakezdést jelenti, az az, amikor az élénkpiros pritamin megjelenik a piacokon. Anyukám mindig ezt csomagolta az iskolai tízóraimba, szeptemberben. Ennek ellenére, vagy talán pont ezért, nagyon szeretem, kicsit mindig várom, hogy mikor bukkan fel augusztus vége felé a kofáknál, a zöldségesnél.

Ugyanez az időszak elhozza az almás pitét is. Én úgy szeretem az almás pitét, ha nagyon vékony tészta rétegek között nagyon vastag a töltelék. IR-esként és édesszájúként kihívás megfelelő sütiket sütni, de az almásak talán pont ide illenek. A többi gyümölcs vagy nagyon fanyar és akkor édesíteni kell, amit pedig igyekszem elkerülni, vagy nagyon édes és ezért már eleve „ki van lőve”.

Hála az almatermesztőknek, már mindenki talál az ízlésének megfelelően édes vagy savanyú almát. Én sütibe a savanykásabbakat szeretem, uzsonnára inkább az édesebbet.

Ebbe az almás pitébe sima jonatán almát tettem.

img_1266.jpg

Hozzávalók a tésztához

400-450g finomliszt (IR kompatibilisen: 300g teljes kiőrlésű búzaliszt, 100g finomliszt)
2 tojássárgája
½ csomag sütőpor
2-3 evőkanál cukor (IR kompatibilisen: ezt én elhagyom)
1 kis pohár tejföl
250g vaj

a töltelékhez:

alma (minél több, annál jobb, reszelve, kinyomkodva)
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, mézeskalácsfűszer, citrom vagy narancshéj
őrölt dió és/vagy mogyoró

Elkészítés:

  1. A lisztet, a fűszereket, a sütőport egy tálban összekeverjük.
  2. A vajat, elmorzsoljuk a lisztes keverékkel
  3. A tojássárgájával és a tejföllel összegyúrjuk, és két részre osztjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta egyik felét kinyújtjuk, sütőlapra vagy tepsibe terítjük. Bőségesen megszórjuk őrölt dióval vagy mogyoróval. Erre tesszük a lereszelt, kinyomkodott almát. Rászórjuk a fűszereket és ismét meghintjük dióval vagy mogyoróval. Erre kerül a tészta másik fele, természetesen kinyújtva. Én megszurkálom villával, hogy az almából keletkező gőz kijöjjön. Megkenem tojás fehérjével és kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
  5. A tésztából vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk, amelyeket 7-7 cm távolságra a tepsikre rakosgatunk. (Nekem a golyók nem lapulnak le sütés közben, ezért én már eleve „tallérokká” lapítom a őket és nem is kell 7-7 centi közöttük, elég 1-2 is). 12-15 perc alatt megsütjük őket.
  6. A kekszeket sütés után még legalább 5 percig a tepsin hagyjuk pihenni és ezután tesszük őket át rácsra kihűlni.